×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Søndag d. 19. april 2020, kl. 11:00


Elsker du mig?

Har du nogensinde stillet et andet menneske dette spørgsmål?

Elsker du mig? Under spørgsmålet kan der ligge en usikkerhed og følelsen af ikke at være værd at elske; eller der kan ligge en udfordring til den, der spørges! Altså: Mærk lige efter… nu har du chancen for at sige det højt og stå ved, at du elsker mig!

Det er det sidste, vi møder her første søndag efter påske. Det udfordrende spørgsmål fra den ene til den anden: Elsker du mig, så sig det højt!

Situationen kort: Efter påskens begivenheder i Jerusalem, tog disciplene og kvinderne tilbage til deres gamle liv i Galilæa. Det havde englen i den tomme grav nemlig sagt, at de skulle. Stemningen kan vi kun gætte os til. Men den har helt sikkert været trykket og tænksom.

En af dem, der havde meget at tænke over, var Peter. Han havde set sig selv som en af Jesus   trofasteste støtter, men havde nægtet at kende noget til ham, da Jesus blev tortureret før korsfæstelsen. Han havde svigtet, og han så ikke frem til mødet med den opstandne Jesus. Hvad siger man til én, man har svigtet på det groveste?

Da de mødes, lader Jesus først som ingenting; tænder et bål og lægger fisk på. De spiser sammen. Brød og fisk. Først bagefter kigger han på Peter og spørger: Elsker du mig, Peter?

Ja, faktisk spørger han ikke kun én gang, men tre gange. Samme antal gange, som Peter nægtede, at han kendte Jesus - den nat i Jerusalem for godt en uge siden.  

Tre gange får Peter lov til at sige: Ja, jeg elsker dig; du ved, at jeg holder af dig! og tre gange giver Jesus en opgave til Peter om at føre hans forkyndelse af Guds kærlighed videre ved at tage sig af mennesker. Jesus slår fast med syvtommersøm overfor Peter, at hans kærlighed er værdsat og at hans liv er betydningsfuldt for Jesus – og for mange andre.

Bagved dagens gentagne spørgsmål: Elsker du mig? gentagne svar: Ja, jeg elsker dig! og gentagne opgave: Så pas på mine mennesker! ligger spørgsmålet om, hvordan vi lever med bevidstheden om, at vi kommer til at svigte. For vi kommer til at svigte hinanden, og vi kommer til at svigte Gud, når vi handler egoistisk. Vi er jo bare mennesker. Vi er mennesker ligesom Peter, som svigtede Jesus og alligevel fik en vigtig opgave: Tag dig af mennesker, Peter, hav omsorg for dem og vis dem kærlighed – også bare i det daglige.

I denne tid er der mange muligheder for at føle, at vi svigter. Svigter dem, vi ikke kan besøge, svigter kollegerne, eller dem vi uforvarende smitter med Covid19. Men vi har også rigtig mange muligheder for at tage os af og yde omsorg – gøre noget af det, som Peter fik til opgave. Tage os af mennesker.

Søndag efter påske er altså dagen, hvor vi får vi slået fast, at trods svigt og fejltagelser er hvert eneste menneske værdifuldt og har en opgave overfor Gud. Nemlig at tage os af mennesker og have omsorg; vise dem kærlighed – også bare i det daglige.